Традиционна и лесна българска мусака

77229
Традиционна и лесна българска мусака

Мусаката е едно от най-емблематичните български ястия, които приготвяме с удоволствие у дома за близките хора. Има много разновидности на традиционната мусака, но истинската рецепта е по-близка до народното и не претендира за използването на скъпи продукти.

Продукти:

- 1,5 – 2,00 килограма картофи
- Една глава лук
- 2-3 яйца /ще ги ползваме за заливката/
- 1 супена лъжица брашно /отново за заливката/
- Една кофичка кисело мяко /аз ползвам 3,6% мляко, заливката става по-гъста/
- Около 150мл. вода /за заливката/
- Един голям домат накълцан на ситно или 150 – 200мл. доматено пюре
- 2 пакета кайма /аз ползвам тази дето се продава готова за сандвичи/

Рецепта на деня: Запечени чушки с плънка

Начин на приготвяне 1. Чушките се режат наполовина. Почистваме от семената и сипваме по 1-2 с. л., плънка приготвена от разбитите яйца...

Начин на приготвяне:

    1. Обелвате и нарязвате картофите на малки кубчета, и ги поставяте в дълбока тава. Загрявате в един тиган олио, нарязвате главата лук на ситно и поставате в тигана, след като лука е готов добавяте двете пакетчета кайма. Пържите каймата и редовно я разбърквате и мачкате докато стане на съвсем малки парченца. /За тази цел ползвайте дървена лъжица, за да не нараните тигана./ След като каймата е готова, добавете домата, оставете за 3-5 минути да поври с каймата и е готово.

    2. Изсипвате тигана с готовата кайма върху предварително нарязаните на малки кубчета кайма в долбока тава. Разбъркайте добре за да може каймата да бъде равномерно разпределена в тавата. Поставяте тавата в предварително загрята на 200 – 250 градуса. От време на време можете да завъртате тавата за да може картофите равномерно да се изпекат. След като картофите хванат леко кафеникав тен са готови. Изваждате тавата от фурната, заливате със заливката, връщате тавата обратно във фурната. След като и заливката хване кафеникав тен, вашата мусака е готова. Изваждате я от фурната, с нож оформяте мусаката на квадратчета и сервирате.

    3. Приготвяне на заливката: В дълбока паница разбивате добре двете яйца, след като са разбити добавяте кофичката кисело мляко. Разбърквате добре сместа и ако ви се вижда много гъста, можете да добавите малко вода. Ако пък сместа ви се вижда рядка, можете да добавите малко брашно. Накрая добавяте една – две щипки сол, и вашата заливка е готова.

Източник: gotvacha.com

Рецепта на деня: Картофи на фурна "Боби"

Начин на приготвяне 1. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кръгчета. 2. Изсипват се в голяма купа и се разбъркват с червения ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com