Имамбаялдъ

116612
Имамбаялдъ

Какво да приготвя с патладжани? Докато в турската кухня рецептите с патладжани са стотици и са много разнообразни, в българската кухня най-честно приготвяните рецепти с патладжани, които също са с турски произход, са рецептата за имамбаялдъ и рецептата за кьопоолу. Имамбаялдъ е е постно ястие с патладжани, което се приготвя навсякъде на Балканите, но имам турски произход. Затова колко вкусно ястие е имамбаялдъ говори и директният превод на името му, имамбаялдъ в превод от турски означава “имамът припадна”, като легенда разказва как имамът припада от удоволствие след като опитва ястието. Да приготвиш имамбаялдъ е лесно, като според класичекската рецепта за имамбаялдъ в патладжаните се правят разрези, в които са пълни плънката, а в побългарения улеснен вариант на рецептата патладжаните се разрязват на две по дължина и се правят лодки, които се пълнят. Предложената от Супичка рецепта за имамбаялдъ е класическа, като показва и двата варианта за сервиране на ястието.

Необходими продукти за имамбаялдъ:

1. 6 патладжана

2. 2 моркова

3. 500 грама домати

4. 3 глави лук

5. 4 скилидки чесън

6. 1 чаена лъжица черен пипер

7. 2 дафинови листа

8. 1 връзка магданоз

9. ½ чаена чаша олио

Енергийни блокчета от ядки и плодове

Има моменти, в които силно усещаме липса на енергия и нужда да похапнем нещо сладко. В тези моменти най-често си купуваме вафла или пас...

Необходимо време за приготвяне:

60 минути

Рецептата за имамбаялдъ в три стъпки:

1. Първата стъпка от рецептата за имамбаялдъ е подготовката на патладжаните. Независимо как ще приготвяте патладжани, трябва да имате предвид, че те се нуждаят от предварителна подготовка, за да бъдат по-вкусни и по-лесносмилаеми. Подбирате средно големи патладжани, които измивате добре и на които отрязвате зелените части.

Апетитна средиземноморска оризова салата

Тази вкусна рецепта е идеална за летните горещини, защото е лека и се приготвя бързо. От Време за готвене отново са подбрали най-доброт...

Тук трябва да решите дали ще пълните целите патладжани, или ще правите лодки от патладжани. Ако решите да са лодки, то срежете патладжаните на две по дължина, издълбайте сърцевината с лъжица и поръсете лодките със сол. Ако решите да пълните цели патладжани, то обелете патладжаните на 3 места по една ивица по дължината на самия патладжан, като обелените ивици да са с ширина около 1 см. В обелената част направете разрез с остър нож, след което осолете патладжана.

Изчакайте патладжаните да пуснат горчивия си сок за около 30 минути и ги измийте, след което ги подсушете.

Докато чакате патладжаните да се осолят и пуснат горчивия сок, подгответе останалите зеленчуци - морковите измийте и нарежете на ситно, на ситно нарежете и почистените лук и чесън. Доматите обелете и настръжете на ренде, като оставите един от доматите и го нарежете на колелца.

2. В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и запържете подсушените патладжани от всички страни за около 3-4 минути, докато са полуготови, след което ги извадете.

Пиле с прясно зеле

Пиле с прясно зеле е толкова класическа комбинация, колкото и пиле с ориз и пиле с картофи. Рецептата за пиле със зеле е задължителна ч...

В същата мазнина изсипете лука и чесъна и запържете за 1-2 минути, след което добавете настърганите домати, черния пипер и дафиновия лист и ½ чаена лъжица сол. Към тази смес добавяте и вътрешността на патладжаните, в случай че правите патладжанени лодки. Задушавате сместа, докато се сгъсти и водата изври.

3. С готовата смес пълните патладжаните и ги нареждате в тава и върху всеки патладжан нареждате резенчета домат. Печете имамбаялдъ в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато патладжаните придобият апетитна коричка.

Имамбаялдъ класически се поднася студено, като всяка порция е поръсена обилно със ситно нарязан магданоз.

Рецептата за имамбаялдъ е изпълнена!

Още вкусни идеи на supichka.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com